Kokosyoghurt voor Melk, je kan zonder!

kokosyoghurt

Ingrediënten:

  • 2/3 cup geweekte cashewnoten
  • 800 ml kokosmelk (2 blikjes)
  • 200 ml sojamelk
  • 1/2 tsp guar gum (optioneel)
  • 1/4 cup yoghurt (sojade of van vorige batch)

Blend alles behalve de yoghurt, tot het helemaal romig is. Warm op tot 43 graden (als je geen thermometer hebt: dat voelt lauwwarm). Klop de 1/4 cup yoghurt erdoorheen. Doe in glazen potten met fijne deksel. Ik ben begonnen met sojade omdat daar geen suiker of verdikking in zit. Sindsdien maak ik, als ik de yoghurt in de potten doe, alvast een mini-potje van 1/4 cup dat ik mee laat culturen met de grote potten en de volgende keer gewoon direct door het lauwe kokosmengsel kan roeren. Laat de cultuur 8 uur ontwikkelen in een dehydrator op 43 graden. Dit werkt uitstekend omdat de dehydrator een constante temperatuur heeft die ideaal is voor yoghurt. 

Schommelingen in temperatuur of te hoge of te lage temperatuur, waardoor de goede bacteriën niet groeien, zorgen voor gedoe. Ik vermoed dat de oven kort voorverwarmen, op de laagste stand en dan de yoghurt daarin laten beginnen, ook een optie is, of langer wachten, dus het is even zoeken naar wat er het beste voor je werkt met de spullen die je hebt. Een collega maakt yoghurt met sojamelk in de koelkast, wat een paar dagen kost en dat is misschien handiger als je verder geen stabiele temperatuur buiten de koelkast hebt. Na het culturen kan ie gewoon in de koelkast en is ie hetzelfde als iedere andere yoghurt.

Wil je meer iets kwarkigs, gebruik dan een theelepel guar gom. Geen guar gom? Ik vermoed dat xanthaangom ook zou werken, maar zonder kan ook prima, alleen is het dan meer drinkyoghurt. Het kan nog steeds goed over muesli en fruit en in smoothies en er zitten nog steeds supergezonde bacteriën in! Is ook heel erg lekker met appels, kaneel, rozijnen en een theelepel palmsuiker, net appeltaartyoghurt.

Ps. Dit recept is geïnspireerd op het recept in Miyoko Schinner’s Artisan Vegan Cheese. Er staat ook een yoghurtrecept in haar andere geweldige boek The Homemade Vegan Pantry, en het boterrecept is ook briljant. Ik heb nog geen bladerdeeg ermee gemaakt, maar de boter an sich is veelbelovend. Zie ook het volgende recept voor ‘buffel’ mozzarella.